Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που εξάγεται από τις ελιές, τον καρπό του ελαιόδεντρου.
Περίπου το 14% του ελαίου είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστα, όπως τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας του ελαίου.
Μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να έχει ακόμη και ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.